4 składniki wystarczą by zrobić lekki i puszysty biszkopt!

Biszkopt to smaczne i proste ciasto, które przygotujemy z czterech składników. nadaje się jako spód do wielu późniejszych ciast czy do przekładańca. Można też go ozdobić i zjeść samego ze smakiem do kawy. Dzisiaj powiemy Wam jak go szybko przygotować.

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko
  2. Oddzielamy żółtka od białek
  3. Białka ubijamy na sztywno, a pod koniec powoli dodajemy do nich cukier
  4. Do sztywnej piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy
  5. Teraz stopniowo do masy dodajemy mąki i mieszamy
  6. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia
  7. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut (nie włączamy termoobiegu, jedynie grzałkę górną i dolną)
  8. Po ostudzeniu możemy wyjąć biszkopt z formy

Pamiętaj, że masę należy włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika, a podczas pieczenia już go nie otwieramy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika uderz blachą energicznie o blat, to uwolni pęcherzyki powietrza. Jeśli papier do pieczenia wyłożysz tylko na dnie, to ciasto przyklei się do boków, a dzięki temu nie opadnie.

Skomentuj

4 składniki wystarczą by zrobić lekki i puszysty biszkopt!