18 grudnia 2020

Przepis na bigos na Boże Narodzenie

Bigos jest jedną z potraw, której nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Dzisiaj podpowiemy Wam jak go zrobić. To całkiem spora porcja dla dużej rodziny. Część polecam zawekować i będzie jak znalazł na domowy obiad po świętach, gdy nie będzie chciało Wam się gotować.

Składniki na bigos na Boże Narodzenie

  • 1 główka białej kapusty
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 0.5 kg kiełbasy
  • 2 paski żeberek
  • 0.5 kg karkówki
  • 0.5 kg łopatki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 słoiczka przecieru pomidorowego (duże)
  • 2 cebule
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie bigosu

  1. Łopatkę, karkówkę i żeberka umyj, a następnie pokrój na mniejsze fragmenty
  2. Wrzuć do garnka, dodaj parę listków laurowych i ziela angielskiego
  3. Zalej wodą, tak by przykryć mięso i zacznij gotować
  4. W tym czasie umyj i poszatkuj kapustę 
  5. Gdy mięso zagotuje się dodaj do garnka białą kapustę i przykryj, gotuj co jakiś czas mieszając, ok. 45 minut po rozpoczęciu gotowania mięsa
  6. Gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie (ok. kolejne 45 minut), wtedy możemy dodać posiekaną kiszoną kapustę, którą wcześniej odciskamy w rękach, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, ja płuczę ją jeszcze pod zimą wodą
  7. Soku z kapusty nie wylewamy, przyda nam się, aby ewentualnie dokwasić bigos
  8. Gdy kapusta biała zmiękła, dodajemy kapusty kiszonej i dalej gotujemy co jakiś czas mieszając przez ok. 45 minut
  9. Ogólnie bigos gotujemy przez kilka godzin, aż kapusta będzie miękka i mięso również zmięknie, żeberka będą odchodzić same od kości
  10. W międzyczasie w kosteczkę kroimy boczek i cebulę, do tego w plasterki kiełbasę oraz namaczamy grzyby w gorącej wodzie
  11. Boczek podsmażamy na patelni, a potem dodajemy do niego kiełbasę i podsmażamy, na koniec cebulkę, aby się zeszkliła 
  12. Wtedy całość wraz z tłuszczem przerzucamy do bigosu na ok. 30 minut przed końcem gotowania, tak samo grzyby
  13. Na koniec doprawiamy bigos do smaku i dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy jeszcze chwilę i bigos możemy odstawić do przestudzenia