Przepis na białą kiełbasę w piwnej marynacie

Lubicie białą kiełbasę? Nie tylko doskonale smakuje w żurku, ale też świetna jest z grilla czy piekarnika. W tym wydaniu polecam Wam przepis na białą kiełbasę w piwnej marynacie. To coś co podbije Wasze kubki smakowe tego lata. Kiedyś nie jadłam białej kiełbasy z grilla. Wydawało mi się to dziwnym pomysłem, ale gdy raz spróbowałam, przekonałam się jaka jest smaczna przygotowana w ten sposób.

Biała kiełbasa to przysmak znany głównie w kuchni niemieckiej jako “Weißwurst“. W naszym kraju to również tradycyjna potrawa, ale spożywana głównie jako gotowana lub parzona. Najwięcej oczywiście sprzedaje się jej w okresie wielkanocnym. Jest bowiem składnikiem tradycyjnego żurku na zakwasie, który przygotujemy na Wielkanoc.

Składniki

  • 4 sztuki białej kiełbasy
  • 1 litr piwa
  • ziele angielskie (4 sztuki)
  • liście laurowe (2 sztuki)
  • gałązki rozmarynu (2 sztuki)

Przygotowanie

  1. Kiełbasy umieść w garnku, dodaj piwo i przyprawy, oprócz rozmarynu.
  2. Gotuj przez pół godziny.
  3. Następnie wyjmij kiełbasy z piwa.
  4. W zależności od sposobu przygotowania możemy je zrobić od razu na grillu, obok nich kładziemy gałązki rozmarynu.
  5. Możemy też upiec je w brytfance, ale nie trzeba robić tego długo. Wystarczy by się zarumieniły.