Przepis na kotlety mielone jak u babci. Najsmaczniejsze na świecie!

Przepis na kotlety mielone według przepisu babci. Któż nie lubi mielonych. Pamiętam dokładnie jak przygotowywała je babcia. Po usmażeniu pyszna chrupiąca skórka, a w środku aromatyczne i wilgotne. Jednak dobre były nie tylko zaraz po usmażeniu.

Bardzo lubiłam gdy kotlety zostawały po obiedzie. Potem można było zrobić sobie z nimi bułkę lub chleb. Jadłam z nimi bułki zanim dowiedziałam się o hamburgerach :) Uwielbiam mielone, ale nie tylko dlatego, że babcia je robiła takie pyszne.

Kotlety mielone to bardzo dobry pomysł do obiadu i bardzo uniwersalny. Nie robi się je długo i pasują praktycznie do wszystkiego. Najczęściej jednak podawane są z ziemniakami. U mnie w domu też często były robione do kopytek z jakąś surówką. To połączenie też jest smaczne.

W kuchni naszych babć było coś urokliwego. Nie były przekombinowane tak jak dzisiaj gdy staramy się robić coraz to ciekawsze przepisy. Była to prosta, ale bardzo smaczna i sycąca kuchnia. Chyba muszę odgrzewać starą książkę z przepisami, którą miała jeszcze moja babcia i trochę protestować :)

Przepis na kotlety mielone jak u babci

Trochę się rozpisałam, wybaczcie mi ten przydługi wstęp. Przejdźmy do samego przepisu, który na pewno znacie we własnej wersji. Ciekawe jak różni się od tej.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego np. łopatki czy schabu
  • 3 duże jajka
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże suche bułki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Bułki moczymy w ciepłym mleko
  2. Następnie odsączamy i pozostawiamy w misce
  3. Dodajemy mięso mielone, posiekaną cebulkę, sól, pieprz, jajka, tarty ząbek czosnku
  4. Wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy. Kotlety nie mogą być zbyt kleiste, ale też nie mogą się rozpadać. W razie potrzeby dosypujemy bułki tartej
  5. Kotlety panierujemy (nie trzeba jeśli ktoś nie lubi) w bułce tartej i smażymy na oleju po obu stronach
  6. Gaz nie może być za duży bo skórka się spali, a w środku będą surowe
Skomentuj

Przepis na kotlety mielone jak u babci. Najsmaczniejsze na świecie!