Przepis na idealne FRYTKI – jak zrobić frytki w domu

Frytki to danie, które każdy z nas zna. Pokrojone w kształt słupków ziemniaki smażone są w głębokim tłuszczu. Frytki pochodzą z Belgii, dlatego ostatnio tak popularne robią się frytki Belgijskie. Czym różnią się od zwykłych i jak je zrobić dowiecie się czytając nasz poprzedni artykuł o frytkach belgijskich.

Zobacz również: Frytki belgijskie

Dzisiaj jednak zajmiemy się po prostu frytkami. Na pewno trafiając do restauracji od razu rozpoznacie pyszne ręcznie krojone frytki ze świeżych ziemniaków. Od razu wiadomo, że to nie mrożonka. Frytki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Po prostu idealne. Chcielibyście zrobić takie same frytki w domu? To wcale nie jest takie trudne.

Przepis na idealne domowe frytki

Po pierwsze, bardzo ważna zasada – nigdy nie trzymajcie ziemniaków na frytki w lodówce. Muszą mieć przynajmniej 10 stopni jak twierdzi Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować. Nie bez znaczenia jest również typ kulinarny ziemniaków, z których frytki wykonamy.

Więcej na temat idealnych domowych frytek zobaczycie na wideo poniżej. Dowiecie się również jaki typ ziemniaków najlepiej nadaje się do cienkich jak i grubych frytek.

Skomentuj

Przepis na idealne FRYTKI – jak zrobić frytki w domu