Prosty chleb pszenny na drożdżach wg Kena Forkisha

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2017-07-04

Bardzo smaczny i aromatyczny jasny chleb pszenny pieczony wyłącznie na drożdżach. Długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i nie kruszy się podczas krojenia nawet po kilku dniach.

Przepis na ten chleb zaczerpnąłem z książki Kena Forkisha „Flour Water Salt Yeast” (książka ukazała się w Polsce pod tytułem „Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba”)

Ken Forkish to Amerykanin, który porzucił pracę w korporacji aby poznać tajniki pieczenia rzemieślniczego pieczywa i stać się znanym i cenionym piekarzem. Książka ta to nie tyle zbiór przepisów, co wykład jego koncepcji pieczenia chleba. Jest to pierwszy i najprostszy przepis z tej książki, pozwalający zaznajomić się ze stosowaną przez Forkisha techniką obchodzenia się z ciastem. W zasadzie wszystkie pozostałe, bardziej złożone przepisy zamieszczone w książce opierają się na tej samej metodzie powolnej fermentacji, ręcznego wyrabiania i delikatnego manipulowania ciastem. Ponieważ niuanse związane z manipulacją ciastem znacznie łatwiej zademonstrować na żywo, niż opisać słowami, zamieściłem kilka linków do filmów z YouTube, na których Ken pokazuje o co w tym wszystkim chodzi.

Podobne artykuły