16 stycznia 2020

Proste ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe, którego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Potem już tylko pieczenie i gotowe. Możecie delektować się naprawdę pysznym deserem. Polecam podać je z gałką lodów waniliowych na rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • tabliczka czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Przygotowanie jest super proste. Nie bez powodu ciasto to nazwaliśmy prostym ciastem czekoladowym :) Zajmie Ci to dosłownie chwilę, a zacznij od przygotowania miksera i miski. Masło wyjmij z lodówki, aby rozmiękło.

Zaczynamy od masła. Wrzucamy je do miski i miksujemy wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Powstanie puszysta masa. Do niej dodajemy mleko oraz jajka i jeszcze raz mieszamy. Gdy mamy już je wymieszane dodajemy teraz powoli (nie wszystko od razu) cały czas mieszając mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Prawda, że szybko? Teraz już wystarczy tylko wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia labo posmarować masłem. Ciasto przelewamy do środka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza.

Ciasto pieczemy przez godzinę, a gdy będzie już gotowe przed wyjęciem czekamy, aż przestygnie.

Gdy już przestygnie wyjmujemy je z formy, a następnie polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Świetnie będzie smakować też podane z gałką lodów waniliowych :)