Prosta metoda dekorowania pieczywa oraz przepis na bułki pszenno-orkiszowe

Kuchnia Data publikacji: 02 marca 2017

Sposób dekorowania:

Bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika spryskać je delikatnie wodą (nie za dużo).
Obsypać wierzch bułek kakao (używając małego sitka i stukając w nie palcem). Gdyby kakao nie rozłożyło się równomiernie można je rozprowadzić bardzo delikatnie suchym pędzelkiem.
Następnie delikatnie przyłożyć na bułce szablon (wycięty z folii lub papieru dowolny wzór) lub liść, kwiat, itp. zależy to tylko od waszej pomysłowości. Ja np. do dekoracji bułek na zdjęciu użyłem fragmentu wycinanki ludowej.
Po położeniu na bułce naszego szablonu obsypać ponownie, tym razem białą mąką. Zdjąć ostrożnie nasz szablon, tak aby nie rozmazać odbitego wzoru.
Teraz możemy już wkładać ozdobione w ten sposób bułki do piekarnika.
Po upieczeniu kakao nie jest wyczuwalne w smaku (w każdym razie przeze mnie).

Podobne artykuły