Kilka praktycznych trików, które przydadzą Ci się w kuchni

Kuchnia Porady Data publikacji: 23 lutego 2017

Oto kilka prostych kuchennych trików, które naprawdę mogą Wam się przydać. Często robimy pewne rzeczy w określony sposób z przyzwyczajania. Nie zdajemy sobie wtedy sprawy z tego, że można je zrobić dużo szybciej lub lepiej. Wypróbujcie te triki w swojej kuchni :)

Prosty trik aby sałata wytrzymała o tydzień dłużej

Umyj sałatę, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Umieść w misce i na górze połóż parę kawałków papierowego ręcznika. Zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki. Dzięki temu sałata wytrzyma nawet do tygodnia dłużej.

Jak zachować świeżość bazylii

Jeśli masz więcej bazylii niż potrzebujesz to wystarczy przyciąć jej łodyżki i wsadzić do wody tak jak kwiaty. Dzięki temu dłużej będzie świeża i zdążysz ją wykorzystać przy innej okazji.

Jak obrać główkę czosnku w 30 sekund

To bardzo prosty trik, rozdziel ząbki czosnku i włóż je do zamykanego pudełka. Energicznie potrząsaj przez 10 sekund, a gdy je wysypiesz ząbki będą obrane z łupinek.

Jak za pomocą słuchu sprawdzić czy jajko jest świeże

Jeśli mocno potrząśniesz jajkiem i będziesz słyszeć jak jajko wewnątrz chlupocze to znaczy, że jest już stare i lepiej nie wykorzystywać je do swojego przepisu. Możesz zepsuć sobie całe danie.

Chłodzenie wina

Umyj winogrona, a następnie zamroź. Teraz możesz je dodać do swojego wina zamiast kostek lodu. Wino będzie dzięki temu chłodne, ale nie rozwodnione. Winogrona po wypiciu wina możesz natomiast ze smakiem zjeść :)

Źródło artykułu: https://www.youtube.com/watch?v=lRi4N7MLVik

Podobne artykuły