Oto kilka prostych kuchennych trików, które naprawdę mogą Wam się przydać. Często robimy pewne rzeczy w określony sposób z przyzwyczajania. Nie zdajemy sobie wtedy sprawy z tego, że można je zrobić dużo szybciej lub lepiej. Wypróbujcie te triki w swojej kuchni :)
Umyj sałatę, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Umieść w misce i na górze połóż parę kawałków papierowego ręcznika. Zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki. Dzięki temu sałata wytrzyma nawet do tygodnia dłużej.
fot. HouseholdHacker
Jeśli masz więcej bazylii niż potrzebujesz to wystarczy przyciąć jej łodyżki i wsadzić do wody tak jak kwiaty. Dzięki temu dłużej będzie świeża i zdążysz ją wykorzystać przy innej okazji.
fot. HouseholdHacker
To bardzo prosty trik, rozdziel ząbki czosnku i włóż je do zamykanego pudełka. Energicznie potrząsaj przez 10 sekund, a gdy je wysypiesz ząbki będą obrane z łupinek.
fot. HouseholdHacker
Jeśli mocno potrząśniesz jajkiem i będziesz słyszeć jak jajko wewnątrz chlupocze to znaczy, że jest już stare i lepiej nie wykorzystywać je do swojego przepisu. Możesz zepsuć sobie całe danie.
fot. HouseholdHacker
Umyj winogrona, a następnie zamroź. Teraz możesz je dodać do swojego wina zamiast kostek lodu. Wino będzie dzięki temu chłodne, ale nie rozwodnione. Winogrona po wypiciu wina możesz natomiast ze smakiem zjeść :)
fot. HouseholdHacker