Mamy sezon na arbuzy. Bardzo je uwielbiam i naprawdę korzystam z nich na wiele różnych postaci od grillowania, robienia lodów czy napojów po dodawanie do sałatek. Ale najlepsze oczywiście są same, zwłaszcza z lodówki w gorący dzień. Zawsze jednak rodzice nam powtarzali, nie jedz skórki! Czy na pewno mieli rację?
Skórkę z arbuza można zjeść, ma ona wiele cennych dla nas składników. Dlaczego jednak często ją zostawiamy? Może przez smak? Jednak przyjrzyjmy się bliżej jej właściwościom.
To jedna z właściwości skórek od arbuzów. Ich regularne spożywanie pomaga w detoksykacji organizmu i unormowania ciśnienia krwi, zwłaszcza osobom, które mają je podwyższone.
To bardzo ciekawa cecha i pewnie wiele osób ucieszy :) Zielona skórka arbuza jest lekiem na nudę w łóżku. Wszystko dlatego, że zawiera dużo hormonu stymulującego nasze libido.
Liczne aminokwasy zawarte w skórce arbuza przyśpieszają regenerację organizmu po ciężkim treningu i dzięki czemu możemy go szybciej wznowić. Są też źródłem białka więc arbuz i jego skórka to świetna przekąska po treningu.
Arbuz jest moczopędny – nic dziwnego w większości składa się z wody. Dlatego jego jedzenie mobilizuje nasze nerki do pracy i tym samym oczyszcza nasz organizm. Oczywiście nie powinniśmy zapominać by oprócz tego wypijać te 1,5 litra wody dziennie.
Skórka arbuza zawiera wiele błonnika, który poprawia trawienie i pomaga szybciej chudnąc. Dodatkowo to świetny zapychacz, który ma bardzo mało kalorii więc jest idealną przekąską między posiłkami :)
Zobaczcie też ciekawe przepisy na arbuza i pomysły z nim związane, które dla Was zebraliśmy!
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.