4 maja 2020

Potrawka z bobem

Bób jest warzywem sezonowym. Tak naprawdę to jego potoczna nazwa, zgodnie z botaniką powinniśmy nazywać go wyka bób. Roślina ta wykorzystywana jest w wielu kuchniach świata. U nas jest najczęściej gotowany i zjadany po ugotowaniu jako przekąska.

Z bobu można przygotować bardzo apetyczną potrawkę, która do tego jest sycąca i zdrowa. Bób jest bowiem bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim wiele witamin w tym witaminę C, A, D, E i witaminy z grupy B.

Jest także bogactwem składników mineralnych. Zawiera fosfor, wapń, magnez, potas i sód. Oprócz tego jest bardzo smaczny i mocno osadzony w kulturze. Wzmianka o nim znajduje się również w dwóch księgach Biblii.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • szklanka ugotowanego
  • obranego bobu
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • szklanka śmietanki 30 %
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła