9 września 2021

Poranna Zorza

To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej. Wart wypróbować.
Ciasto Poranna zorza to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem budyniowym jakie jadłam. Ciasto zrobione jest na bazie biszkoptu i przełożone kremem oraz bezą orzechową. Wierzch ciasta stanowią biszkopty ułożone na masie i polane czekoladą.


Blaszka do pieczenia 35 cm x 23 cm
25 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki

Składniki na biszkopt

  • 6 całych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. cukru

Składniki na masę budyniową

  • 4 szk. mleka
  • 160 g budyniu waniliowego
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru

Składnik na beze orzechową

  • 5 białek z jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 250 g orzechów włoskich

Składnik na polewę

  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 szk. śmietany 30%

Składniki dodatkowe

  • 1 opakowanie biszkoptów

Przygotowanie

Sposób przygotowania biszkoptu

  1. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

Sposób przygotowania masy budyniowej

  1. Trzy szklanki mleka gotujemy a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki. Gdy budyń już gęstnieje zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy mikserem dodając stopniowo ostudzony budyń.
  2. Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.

Sposób przygotowania bezy orzechowej

  1. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli. Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
  2. Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami.
  3. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180°C.
  4. Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
  5. Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.

Sposób przygotowania polewy

  1. Czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
  2. Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny
  3. Gotowe.
  4. Smacznego.