Sycący i rozgrzewający posiłek dla każdego, mięciutkie, delikatne, soczyste mięso z dodatkiem warzyw. Podany z makaronem.
8 porcji 50 minut czas przygotowania
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
1 cebula
2 żabki czosnku
1 papryczka chili
2 marchewki
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej
Kawałek korzenia Imbiru
Olej do smażenia
Sól
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
½ łyżeczki tabasco
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz solimy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Cebulę, czosnek, imbir obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
Papryczkę chili obieramy z nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw.
Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy.
Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw.
Na koniec warzywa łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy.