Polędwiczki z warzywami

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-05-31

Sycący i rozgrzewający posiłek dla każdego, mięciutkie, delikatne, soczyste mięso z dodatkiem warzyw. Podany z makaronem.

8 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 marchewki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej
  • Kawałek korzenia Imbiru
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki tabasco
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz solimy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
  2. Cebulę, czosnek, imbir obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
  3. Papryczkę chili obieramy z nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw.
  4. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy.
  5. Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw.
  6. Na koniec warzywa łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy.
  7. Danie gotowe, podajemy z makaronem,
  8. Smacznego.

Podobne artykuły