Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-06-14
Polędwiczki wieprzowe to jedno z najbardziej cenionych gatunków wśród mięs. Bogata w smak polędwica składa się z czystej tkanki mięśniowej, jest chuda i bardzo delikatna. To niezwykle uniwersalne mięso, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sosami i sezonowymi owocami.
Dziś zapraszam Was na niezwykle proste, ale jakże eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad jak i elegancką kolację. Do tego dania wykorzystałam rabarbar, na który obecnie jest sezon. Wyszło na prawdę smacznie! Grillowana polędwiczka idealnie komponuje się z delikatną, słodko – winną nutą rabarbarową. Gorąco Was zachęcam do spróbowania tego dania!

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz czarny
  • estragon
  • cząber
  • sól
Sos rabarbarowy
  • 300 g rabarbaru (tylko czerwona część)
  • 2 średnie cebule cukrowe
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego *
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki miodu płynnego **
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz czarny
  • sól

Podobne artykuły