5 lipca 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (na 4 osoby):

Polędwiczki:

1 kg polędwiczki wieprzowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek lub olej roślinn
około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu)

Sos pieprzowy:

1 średnia cebula (najlepiej szalotka)
oliwa z oliwek
zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g)
100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty)
200 ml śmietanki 30%
200 ml wody
około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr

na zasmażkę:

2 łyżki masła
2 łyzki mąki

Pieczone ziemniaki:

ziemnianki ilość jest kwestią gustu ;P
zioła prowansalskie
świeżo zmielona sól morska i pieprz czarny
oliwa

Sałatka:

sałata lodowa (1/2 główki)
duży ogórek
2 pomidory
sos włoski do salatek knorr