Szukasz nowego przepisu na polędwiczki? Koniecznie musisz wypróbować przepisu poniżej, jest to wspaniały przepis na danie obiadowe. Moja rodzina zawsze się nim zachwyca.
8 porcji 20 minut czas przygotowania
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 papryczki Chili
2 łyżki cukru
100 ml sosu sojowego ciemnego
50 ml wody
Olej do smażenia
200 ml ketchupu
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Pieprz
Sól
Sposób przygotowania
Czosnek, cebulę obieram, drobno kroję, papryczki oczyszczam z nasion, kroję w paseczki. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję cukier, smażę do chili rozpuszczenia się cukru.
Następnie sos sojowy mieszam z wodą, wlewam do warzyw, wsypuję paprykę ostrą, słodką, pieprz, gałkę muszkatołową, chwilę smażę, zestawiam z ognia i łączę z musztardą oraz ketchupem.
Polędwiczki kroję w plastry, delikatnie rozbijam, doprawiam solą.
W naczyniu żaroodpornym układam na przemian warstwy z mięsa oraz sosu, zaczynam od sosu i kończę na polaniu mięsa sosem.
Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C pod przykryciem.