26 stycznia 2018

Pokroiła bataty w plasterki, a następnie zrobiła z nich coś genialnego na śniadanie!

fot. Tasty

Bardzo ciekawy przepis na śniadanie. Coś w formie ciasta ze słodkich ziemniaków z pysznym nadzieniem. Przygotowanie tego przepisu nie trwa długo, całość nie zajmie Wam około 30 minut. To bardzo fajny pomysł na weekendowe śniadanie gdy mamy trochę więcej czasu i chcemy zjeść coś wyjątkowego :)

Składniki

  • 2 duże bataty
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 łyżki pieprzu
  • 8 jajek
  • 1 pomidor
  • 1/4 szklanki szczypiorku
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 plasterków szynki
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • olej do smażenia

fot. Tasty

Przygotowanie

  1. Bataty pokrój na cienkie plastry, najlepiej użyć do tego szatkownicy.
  2. Ułóż je na blachę i piecz 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.
  3. Pogrubione składniki wymieszaj w misce.
  4. Blachę do keksa wyłóż batatami, na dnie ułóż szynkę i szpinak.
  5. Połóż kilka plasterków batatów, zalej jajkami z dodatkami i znowu przykryj szynką i batatami.
  6. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza

Przepis wideo