Strona główna » Przepisy » Pokroiła bataty w plasterki, a następnie zrobiła z nich coś genialnego na śniadanie!
26 stycznia 2018
Pokroiła bataty w plasterki, a następnie zrobiła z nich coś genialnego na śniadanie!
Bardzo ciekawy przepis na śniadanie. Coś w formie ciasta ze słodkich ziemniaków z pysznym nadzieniem. Przygotowanie tego przepisu nie trwa długo, całość nie zajmie Wam około 30 minut. To bardzo fajny pomysł na weekendowe śniadanie gdy mamy trochę więcej czasu i chcemy zjeść coś wyjątkowego :)
Składniki
- 2 duże bataty
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 łyżki pieprzu
- 8 jajek
- 1 pomidor
- 1/4 szklanki szczypiorku
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 10 plasterków szynki
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Bataty pokrój na cienkie plastry, najlepiej użyć do tego szatkownicy.
- Ułóż je na blachę i piecz 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.
- Pogrubione składniki wymieszaj w misce.
- Blachę do keksa wyłóż batatami, na dnie ułóż szynkę i szpinak.
- Połóż kilka plasterków batatów, zalej jajkami z dodatkami i znowu przykryj szynką i batatami.
- Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach Celsjusza
Przepis wideo