5 stycznia 2020

Podstawowy przepis na racuchy

Racuchy to przysmak z dzieciństwa. Z pewnością pamiętacie ich zapach unoszący się w powietrzu. Racuchy na kolację to coś o czym marzyło każde dziecko. Cóż lepszego można było wtedy zjeść? :)

Przepis na racuchy

Przygotowanie racuchów jest bardzo proste. Przepis jest banalny i z pewnością sobie poradzi z nim ktoś, kto totalnie nie czuje się w kuchni.

Składniki na racuchy

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g drożdży

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste. Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w mleku. Pamiętaj, że mleko nie może być gorące bo zabijesz drożdże. Może być lekko podgrzane aby łatwo się rozpuściły.

Następnie do misji dodaj mąkę, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Po wymieszaniu wszystkiego odstawiamy ciasto na kwadrans aby urosło.

Rozgrzej olej na patelni, a następnie na rozgrzany olej nałóż łyżką ciasto. Smaż z dwóch stron na złoty kolor i gotowe :)