11 lutego 2020

Placki z cukinii Ewy Wachowicz

Pani Ewa znana jest od lat ze swojego kulinarnego programu. Jej przepisy są naprawdę fajne. Dlatego warto naprawdę warto się nimi inspirować i wypróbowywać je w swojej kuchni. Posiada również swoją stronę ewawachowicz.pl, gdzie możecie znaleźć wiele z jej przepisów.

Dzisiaj wypróbujemy przepis na placki z cukinii. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a placuszki smakują naprawdę świetnie. To ciekawy pomysł na obiad lub kolację.

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie

Przygotowanie zaczynamy oczywiście od cukinii. Musimy ją obrać i zetrzeć na tarce. Następnie postępujemy tak samo jak z cukinią do smażenia. Posypujemy ją solą, dzięki czemu puści wodę. Po kilkunastu minutach odlewamy ją i wyciskamy cukinię. Im mniej wilgotna będzie tym lepiej dla naszych placuszków.

Następnie do cukinii wyciskamy czosnek. Dodajemy posiekaną cebulę, koperek oraz mąkę, jogurt i jajko. Mieszamy i gotowe. Zostaje nam smażenie. Smażymy je z dwóch stron do zarumienienia, a na koniec odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Pani Ewa proponuje podawać je z kwaśną śmietaną i łososiem wędzonym. Ja podałam je same bez niczego i też były bardzo smaczne.