27 października 2016

Placek po węgiersku

2016-10-27_230535

Składniki na gulasz:

  • 500 g. mięsa z łopatki
  • 3 papryki najlepiej różnokolorowe
  • 3 cebule
  • 100 g. przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g. masła

Składniki na placek ziemniaczany :

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • 100 – 150 g. mąki pszennej

Składniki

  1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, opruszamy mąką i odstawiamy na bok.
  2. Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, a czosnek w grube plastry.
  3. Na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy olej i dodajemy 50 g. masła
  4. Wrzucamy nasze mięso nie zmniejszając mocy pod naszą patelnią.
  5. Gdy mięso delikatnie zacznie się przypalać dodajemy warzywa kontynuując smażenie
  6. Kiedy warzywa trochę zmiękną dodajemy czosnek oraz sos sojowy.
  7. Po około 5 minutach zalewamy całość wodą aby delikatnie się dusiło
  8. Gdy mięso zmięknie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku.
  9. Pora zacząć przygotowywać placki ziemniaczane
  10. Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki
  11. Dodajemy sól oraz pieprz, a następnie jajko i powoli mąkę.
  12. Patelnie z dużą ilością tłuszczu rozgrzewamy ( Najlepiej gdyby to był smalec, ale jeśli akurat nie masz smalcu w domu zwykły olej także się nada)
  13. Po usmażeniu placka przekładamy na wcześniej przygotowany ręcznik papierowy aby odsączyć go z tłuszczu.
  14. Placek kładziemy na talerzu, zginamy na pół, a do środka nakładamy nasz gulasz.
  15. Na górę można dać jogurt, kwaśną śmietanę oraz pokrojoną pietruszkę.

Smacznego !