28 czerwca 2020

Pizza z patelni jest prostsza do zrobienia niż myślisz!

Masz ochotę na domową pizzę, ale nie chcesz teraz rozgrzewać piekarnika i przygotowywać wszystkiego? Pizzę możesz zrobić też na patelni i jest to prostsze niż myślisz.

Jako, że jest to pizza na szybko to nie przygotowuję do niej sosu pomidorowego. Używam po prostu passaty pomidorowej w butelce.

Przygotowuję też trochę szybkich składników, zazwyczaj jest to czyszczenie lodówki. Dlatego zdarzy nam się na pewno zrobić z nietypowych składników co jednak może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Najważniejsze jest przygotowanie ciasta. Na szczęście nie potrzebujemy do niego drożdży, a to oznacza, że nie musimy czekać, aż wyrośnie.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Po połączeniu składników i wygniecienia ciasta, musimy przełożyć je na patelnię posmarowaną wcześniej oliwą.

Grubość zależy od nas i od wielkości patelni. Na jedną pizzę z pewnością nam starczy, a gdy macie mniejsze patelnie to nawet na dwie.

Najpierw obsmażamy samo ciasto z dwóch stron po trzy minuty. Na koniec dodajemy sos i składniki, przykrywamy patelnię, aby ser lepiej się roztopił i chwilę smażymy, aż pizza będzie gotowa.