Imbir to moja ulubiona przyprawa zimą. Świetnie rozgrzewa. Nauczyłam się go jeść na diecie bo skutecznie działa na nasz metabolizm podkręcając go i ułatwiając odchudzanie. O imbirze można powiedzieć wiele dobrego. Wszystko to natomiast ma swoje pokrycie w badaniach naukowych. Imbir bowiem bardzo chętnie był brany pod lupę przez naukowców ze względu na liczne właściwości, które mu przypisywano. Okazało się, że to wszystko jest prawdą, a imbir niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia.
Imbir ma specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Jednak w postaci herbaty imbirowej np. z dodatkiem cytryny smakuje całkiem nieźle. Dlatego zaczniemy od picia naparu imbirowego przez dwa tygodnie. W tym czasie w Waszym ciele dojdzie do wielu zmian.
Napar z imbiru ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Oznacza to, że pijąc go będzie chorować rzadziej, a złapane już infekcje będziemy w stanie szybciej wyleczyć. Oprócz tego poprawia przepływ krwi co pozwala białym płytkom krwi walczącym z chorobami szybciej rozprzestrzenić się po naszym ciele.
Rozgrzewający wpływ imbiru wpływa na przemianę materii. Aby utrzymać wyższą temperaturę organizmu ten musi spalić więcej kalorii. Zimą daje to nam podwójne korzyści. Po pierwsze będzie nam po prostu cieplej i przyjemniej, a po drugie będziemy szybciej chudnąć.
Imbir ma również dobry wpływ na nasze trawienie, dlatego też przyczynia się do szybszej utraty wagi. Sprzyja poprawnej florze bakteryjnej żołądka i pomaga usuwać z organizmu toksyny oraz złogi pokarmowe, których w jelicie grubym potrafi być nawet kilka kilogramów. Wszystko zależy od tego jaką mamy dietę.
Imbir ma działanie przeciwbólowe dlatego może łagodzić bóle menstruacyjne czy migreny. Jeśli często towarzyszą nam jakieś bóle to jego systematyczne spożywanie może pomóc nam zmniejszyć je lub całkowicie wyeliminować.
Imbir nie tylko może nam ustrzec przed infekcjami wirusowymi, ale ma również potwierdzone działanie przeciwnowotworowe. Dzięki zawartości antyoksydantów może zmniejszyć ryzyko zachorowania czy pomóc w zabijaniu komórek nowotworowych osłabiając je.
Te wszystkie zalety sprawiają, że imbir warto jeść i to codziennie. Niewielka ilość imbiru spożywana każdego dnia może przynieść wiele cennych właściwości dla naszego organizmu.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.