Pierś z kaczki pieczona

Poznaj przepis na pieczoną pierś z kaczki. Nie jest to rodzaj mięsa, który często gości na naszych stołach. Być może dlatego, że wiele osób obawia się czy im się uda. Ten przepis jednak dowiedzie tego, że jej przygotowanie jest bardzo łatwe i z pewnością Ci wyjdzie nawet jeśli nigdy wcześniej kaczki nie przygotowywałaś. Kaczkę podamy w tej wersji z dżemem z pomarańczy z dużymi kawałkami. Na koniec powiem Wam jak go przygotować, ale jeśli wolicie wersję szybsza to możecie go po prostu kupić. Jako dodatek oczywiście sprawdzą się ziemniaczki jako klasyka, ale możecie też poeksperymentować z kaszami czy innymi dodatkami na bazie ziemniaków, np. kluskami.

Przepis na pieczoną pierś z kaczki

Wiele osób pewnie zastanawia się teraz gdzie kupić kaczkę. Co prawda zdarza się ona sporadycznie w dyskontach spożywczych, ale nie jest często stałym asortymentem na dziale mięsnym. Polecam Wam zatem przejrzeć ofertę sklepów mięsnych w swojej okolicy. Filet z kaczej piersi bez problemu za to dostaniecie w sklepach Makro. Niestety makro to hurtownia dostępna tylko dla podmiotów gospodarczych. Dostęp do niej mają osoby, które wyrobiły specjalną kartę klienta, a aby ją dostać należy prowadzić działalność gospodarczą. Oczywiście jeśli macie jakiegoś znajomego, który ma tę kartę to będziecie dzięki niemu mogli zrobić zakupy. Nie ma konieczności pobierania faktury, można wziąć jedynie paragon, a zakupy zrobione w ten sposób osoba posiadająca kartę nie musi wliczać do kosztów uzyskania przychodu. Jeśli ktoś nie prowadzi restauracji to takie zakupy spożywcze na pewno nie zostałyby mu uznane przez Urząd Skarbowy.

Ok, załóżmy, że udało nam się już kupić pierś z kaczki w sklepie mięsnym lub w ofercie specjalnej marketu. Możemy więc przejść do przygotowania naszego przepisu na pierś z kaczki pieczoną w piekarniku. Poznajcie składniki, które będą Wam potrzebne.

Składniki na pieczoną pierś z kaczki

  • 1 pierś z kaczki ze skórą
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka suszonej skórki pomarańczy
  • oliwa
  • miód

Przygotowanie

Sól i pieprz oraz skórkę pomarańczy rozcieramy w moździerzu. Teraz bierzemy się za samą pierś, która musimy oczyścić i umyć. Zmielone przyprawy dodajemy do oliwy i nacieramy nią pierś z kaczki. Wkładamy do pojemnika i zmykamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę aby pierś przeszła marynatą.

Po wyjęciu smarujemy skórkę piersi z kurczaka miodem i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 100 stopniach Celsjusza przez godzinę. Temperatura jest tutaj istotna bo nie chcemy aby pierś wyszła nam sucha. Po tym czasie pierś będzie idealna, możemy pokroić ją na kawałki by sprawdzić czy dobrze się upiekła. Jeśli nie to jeszcze chwilę możemy przetrzymać ją w piekarniku pod przykryciem, aby skórka zbyt mocno się nie spiekła.

Naszą pierś z kurczaka podamy z dżemem pomarańczowym i ziemniakami. Z ziemniaków przygotuję puree, ale jak to zrobić znajdziecie w tym przepisie. Z pewnością znacie sposób przygotowania puree ziemniaczanego na pamięć, jest to wszak standardowy dodatek do obiadu. Ciekawszą sprawą jest za to dżem z pomarańczy. I nim się teraz zajmiemy. Jeśli wolicie skorzystać z własnego niż z kupionego to pamiętajcie aby zrobić go wcześniej niż pierś z kaczki.

Dlaczego do kaczki akurat dżem pomarańczowy? Bo taki jest po prostu smaczny. Kaczka ogólnie pasuje do wielu słodkich dodatków. Świetnie pasują do niej pieczone jabłka czy inne domowe powidła np. żurawina, morela, śliwki, porzeczki. Dlatego jeśli nie chcecie akurat pomarańczy to możecie przepis zmodyfikować. Do marynaty dodać inne ulubione przyprawy, a zamiast z dżemu pomarańczowego skorzystać z innego lub wraz z kaczką upiec jabłka pokrojone na ćwiartki.

Składniki na dżem pomarańczowy

  • 400 g pomarańczy
  • 250 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki wody

Przygotowanie

Przygotowanie dżemu z pomarańczy jest bardzo proste. Pomarańcze umyj, a nawet je wyszoruj bo są to owoce importowane więc zawierają pestycydy. Najlepiej nawet jest je na koniec sparzyć wrzątkiem. Następnie obieramy pomarańcze ze skórki, ale skórek nie wyrzucamy. Będą nam jeszcze potrzebne w dalszym procesie przygotowywania dżemu. Następnie usuwamy biały miąższ na tyle ile się da zarówno ze skórki jak i samej pomarańczy.

Pomarańcze kroimy na kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy do nich wodę, dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie kroimy na cieniutkie paseczki skórki z pomarańczy i dorzucamy do reszty. Dżem należy gotować przez 3-4 godziny cały czas mieszając aby się nie przypalił. Oczywiście nie musimy robić tego bez przerwy, ale musimy go po prostu pilnować i co jakiś czas zamieszać. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonego słoika i stawiamy do góry nogami aby zaciągnął. Podczas zamykania w słoiku musi być gorący dlatego robimy to od razu. I to wszystko, dżem jest gotowy i możemy wykorzystać go do naszej kaczki jak i innych dań. Z takiej porcji pomarańczy powinien wyjść nam jeden duży słoiczek dżemu ok. 250 g.

Skomentuj

Pierś z kaczki pieczona