Pieczony kalafior

Pieczony kalafior to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Lubicie kalafiory? Ja bardzo. Często goszczą na moim talerzu. Najczęściej gotowane w wodzie, ale nie rzadko po prostu sparzone dodane do sałatki. Są wtedy bardzo chrupiące i pyszne. Podczas przygotowywania kalafiora do gotowania lubię też go podjadać na surowo. Warto go jeść często bo to bardzo zdrowe warzywo i do tego dietetyczne. Zawiera bardzo mało kalorii – jedynie 23 kcal w 100 g. Do tego jest bogaty w minerały i witaminy. Świetnie sprawdza się w roli zapychacza do obiadu. Możecie zjeść naprawdę duża porcję, a jednocześnie zmniejszycie dzięki temu kaloryczność całego posiłku, zastępując część mięsa i ziemniaków właśnie kalafiorem.

Pieczony kalafior

Dzisiaj chcielibyśmy Wam zaproponować kalafior na obiad w nieco innym wydaniu niż zwykle, a mianowicie z piekarnika. Pieczony kalafior jest naprawdę przepyszny. Zrobiony w piekarniku jest chrupiący, a przygotowany z funkcją grilla ma bardzo fajną rumianą powłokę. Możecie go doprawić swoimi ulubionymi przyprawami i ziłami.

Aby go przygotować będziemy potrzebować główkę kalafiora, ale najlepiej małej wielkości. Do tego przyda się trochę oliwy i wody. Oczywiście jeśli chcecie możecie też użyć swoich ulubionych przypraw. Ja jedynie posolę wodę.

Składniki

  • mała główka kalafiora
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • + opcjonalnie ulubione przyprawy

Przygotowanie

Kalafiora przez upieczeniem oczyszczam i myję pod bieżąca wodą. Małą główkę będę piekła w całości, ale jeśli macie dużą główkę kalafiora możecie ją podzielić na różyczki. Usuwam też głąb, ale w taki sposób aby cały kalafior się mi nie rozpadł.

Teraz do naczynia żaroodpornego wlewam wodę i solę ją. Gdy będzie parować podczas pieczenia przeniknie przez kalafior i doda mu słonego smaku. Dodatkowo woda ta zapobiegnie temu, aby kalafior się wysuszył. Będzie dzięki temu soczysty, ale też lekko chrupiący. Za pomocą oliwy i pędzelka smaruję całą główkę kalafiora. Na tym etapie oliwę możecie wymieszać dodatkowo ze swoimi ulubionymi przyprawami.

Kalafior wkładam do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i 50 minut czasu. Pod koniec przełączam piekarnik na funkcję grilla, aby na wierzchu stworzyła się lekko przypieczona skorupka, która będzie bardzo ładnie wyglądać i będzie też smaczna.

Skomentuj

Pieczony kalafior