22 maja 2016

Pieczony dorsz z jarmużem

20160517_161959
Do przygotowania będziemy potrzebować:
  • 3 filety z dorsza (moje mrożone filety miały 360 g)
  • 3 duże garści świeżego jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę masła
  • 1 łyżkę śmietany 18%
  • szczyptę pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobinę parmezanu do posypania na wierzch
1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy, a następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem ziołowym.
2. Tak przygotowaną wstawiamy na min. pół godziny do lodówki.
3. W międzyczasie przygotowujemy jarmuż, który płuczemy, osuszamy i wycinany grube, twarde łodygi.
4. Na patelni rozpuszczamy masło, a na nim przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy jarmuż i podsmażamy, aż straci swoja objętość. Na końcu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, a całość dusimy jeszcze przez minutę.
5. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch układamy porcję jarmużu, a następnie oprószamy parmezanem.
6. Tak przygotowanego dorsza wstawiany na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
SMACZNEGO! :)