20 czerwca 2020

Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką

Młode ziemniaczki faszerowane młodą kapustką z boczkiem to znakomity dodatek do mięsa.

Składniki

  • 9 dużych ziemniaków młodych
  • Cebula
  • 1/3 główki kapusty młodej
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i robimy w nich głęboki rowek.
  2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy sola oraz przyprawa do ziemniaków.
  3. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°
  4. W tym czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
  5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i prużymy 20 minut.
  6. Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą.
  7. Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
  8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
  9. Ziemniaczki gotowe.