Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli

Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli
Klasyka w połączeniu z tym co tygryski lubią najbardziej czyli chilli :). Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce – jak odmiana pepperoni. Pieczone udka to ulubione danie wielu Polaków, dodatek słodkiej papryki, czosnku i kminu rzymskiego doda w nich natomiast świetnego koloru i smaku. Jestem zwolennikiem umiarkowanej ostrości tak by kapsaicyna obecna w chilli nie zdominowała smaku samej papryki. Jesteście ciekawi jak smakuje sos ze świeżego chilli? Są takie chipsy Lays karbowane Strong o smaku ostre chilli. Wcale nie trzeba chemii by taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda :). Zapraszam!

Dla 2 osób
Czas przygotowania: godzina

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (Nie ćwiartki kurczaka!)
  • Marynata do udek: Papryka słodka, czosnek granulowany, sól, odrobina kminu rzymskiego, odrobina oleju
  • 3 większe papryczki chilli
  • Śmietanka kremówka 30%tł 150ml
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z limonki
  • szczypta kakao
  • sól
  • kmin rzymski szczypta
  • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
Skomentuj

Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli