Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli

Klasyka w połączeniu z tym co tygryski lubią najbardziej czyli chilli :) Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce – jak odmiana pepperoni.

Pieczone udka to ulubione danie wielu Polaków, dodatek słodkiej papryki, czosnku i kminu rzymskiego doda w nich świetnego koloru i smaku. Jestem zwolennikiem umiarkowanej ostrości tak by kapsaicyna obecna w chilli nie zdominowała smaku samej papryki.

Jesteście ciekawi jak smakuje sos ze świeżego chilli? Są takie chipsy lays karbowane strong o smaku ostre chilli. Wcale nie trzeba chemii by taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda :).  Zapraszam!

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • Papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • odrobina oleju
  • 3 większe papryczki chilli
  • Śmietanka kremówka 30% 150 ml
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z limonki
  • szczypta kakao
  • sól
  • kmin rzymski
  • koncentrat pomidorowy 1/2 łyżeczki