30 czerwca 2017

Pieczone szparagi z boczkiem i parmezanem

Pieczarki ze szparagami i boczkiem to świetny dodatek do obiadu lub przekąska :) Wypróbujcie je bo są naprawdę smaczne :)

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów (ok. 12 sztuk)
  • opakowanie wędzonego boczku (8 plasterków)
  • tarty parmezan
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Szparagi płuczemy i osuszamy, a następnie odcinamy twardą końcówkę łodygi (ja odcinam ok. 2-3 cm).
  2. Następnie porcję szparagów (3 sztuki) owijamy plasterkiem (lub dwoma) boczku i układamy na blaszce do pieczenia.
  3. Szparagi z obu stron skrapiamy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut.
  5. Gotowe szparagi posypujemy tartym parmezanem i gotowe!