Na początek proponuję przygotować sos czosnkowy. Jest on w zasadzie bardzo podobny do sosu, który mamy w zwyczaju jadać do pizzy. Do 200 ml jogurtu dodajemy ząbek wyciśniętego czosnku oraz troszeczkę ziół prowansalskich. Tak przygotowany sos wypada jeszcze dosolić i najlepiej zrobić to według własnego uznania.
Na początku proponuję pokroić pomidora w kosteczkę. Kolejno tniemy cukinie na kawałki po około 7 cm, po czym wyżłabiamy z nich środki w taki sposób, żeby z jednej strony zostawić denko przez które nie przepłynie sos. Tak przygotowane cukinie wypełniamy pomidorami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie dodaję do każdej sztuki po listku świeżej bazylii, a następnie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim cukinie na jeszcze kilka minut. Teraz wystarczy wyjąć cukinie i zalać sosem czosnkowym. Otrzymujemy zdrowy, smaczny i bardzo tani posiłek.
Smacznego.