Pieczone cukinie z pomidorami w sosie czosnkowym.

Do zrobienia pieczonych cukinii z pomidorami w sosie czosnkowym potrzebować będziemy:

  • 2 cukinie
  • 1 pomidor
  • 200 ml jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • kilka listków świeżej bazylii

Sos czosnkowy – sposób przygotowania.

Na początek proponuję przygotować sos czosnkowy. Jest on w zasadzie bardzo podobny do sosu, który mamy w zwyczaju jadać do pizzy. Do 200 ml jogurtu dodajemy ząbek wyciśniętego czosnku oraz troszeczkę ziół prowansalskich. Tak przygotowany sos wypada jeszcze dosolić i najlepiej zrobić to według własnego uznania.

Cukinia – sposób przygotowania.

Na początku proponuję pokroić pomidora w kosteczkę. Kolejno tniemy cukinie na kawałki po około 7 cm, po czym wyżłabiamy z nich środki w taki sposób, żeby z jednej strony zostawić denko przez które nie przepłynie sos. Tak przygotowane cukinie wypełniamy pomidorami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie dodaję do każdej sztuki po listku świeżej bazylii, a następnie wyłączam piekarnik i zostawiam w nim cukinie na jeszcze kilka minut. Teraz wystarczy wyjąć cukinie i zalać sosem czosnkowym. Otrzymujemy zdrowy, smaczny i bardzo tani posiłek.

Smacznego.

Skomentuj

Pieczone cukinie z pomidorami w sosie czosnkowym.