28 listopada 2020

Pesto z pietruszki – babciny sposób na odporność

Nasze babcie z pewnością nie nazywały tym pesto, ale dzisiaj tak właśnie najłatwiej jest określić roztartą pietruszkę, którą dzisiaj przygotujemy. To genialny sposób na wzmocnienie swojej odporności.

Składniki

  • 5 pęczków natki pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • olej lniany

Przygotowanie

Przygotowanie tego pesto jest bardzo proste. Wystarczy, że Zzblendujesz pietruszkę wraz z obranymi ząbkami czosnku. Następnie przełożysz do słoika zblendowaną z czosnkiem pietruszkę i dolejesz oleju lnianego do otrzymania gęstej konsystencji pesto.

Takie pesto możesz przechowywać w lodówce, a następnie codziennie stosować je wraz z potrawami, które jesz. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa do obiadu.

Jak pesto z pietruszki wzmacnia odporność?

Sama natka pietruszki pietruszka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C i zawiera jej więcej od cytryny! Oprócz tego to również bogate źródło innych witamin takich jak A, E, K, witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również minerały akie jak żelazo, beta-karoten, fosfor, magnez, wapń i potas.

Samo spożywanie pietruszki pozwala nam zdecydowanie wpłynąć na naszą odporność w znaczący sposób ją poprawiając. Pamiętajcie jednak, że działa ona również moczopędnie. Dlatego to również dobra propozycja dla osób, które walczą z retencją wody w organizmie i chcą jednocześnie usunąć z niego toksyny, które również zmniejszają naszą odporność.

Czosnek to naturalny antybiotyk. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B. Posiada również minerały takie jak mangan, cynk, fosfor czy wapń.

Spożywanie czosnku pozytywnie wpływa na naszą odporność, ale ma również inne zdrowotne właściwości. Działa przeciwzakrzepowo, a także pomaga w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu, a więc jest również sposobem na zmniejszenie ryzyka miażdżycy.

Olej lniany to kolejny ze składników tego pesto, który zadba o nasza odporność. Nie musi go być w nim wiele. Zawiera on kwasy Omegą-3, które obniżają cholesterol. Chroni przed miażdżycą, pomaga obniżyć ciśnienie oraz zmniejszyć ryzyko zawału. Do tego świetnie wpływa na naszą odporność.