Nasze babcie z pewnością nie nazywały tym pesto, ale dzisiaj tak właśnie najłatwiej jest określić roztartą pietruszkę, którą dzisiaj przygotujemy. To genialny sposób na wzmocnienie swojej odporności.
Przygotowanie tego pesto jest bardzo proste. Wystarczy, że Zzblendujesz pietruszkę wraz z obranymi ząbkami czosnku. Następnie przełożysz do słoika zblendowaną z czosnkiem pietruszkę i dolejesz oleju lnianego do otrzymania gęstej konsystencji pesto.
Takie pesto możesz przechowywać w lodówce, a następnie codziennie stosować je wraz z potrawami, które jesz. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa do obiadu.
Sama natka pietruszki pietruszka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C i zawiera jej więcej od cytryny! Oprócz tego to również bogate źródło innych witamin takich jak A, E, K, witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również minerały akie jak żelazo, beta-karoten, fosfor, magnez, wapń i potas.
Samo spożywanie pietruszki pozwala nam zdecydowanie wpłynąć na naszą odporność w znaczący sposób ją poprawiając. Pamiętajcie jednak, że działa ona również moczopędnie. Dlatego to również dobra propozycja dla osób, które walczą z retencją wody w organizmie i chcą jednocześnie usunąć z niego toksyny, które również zmniejszają naszą odporność.
Czosnek to naturalny antybiotyk. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B. Posiada również minerały takie jak mangan, cynk, fosfor czy wapń.
Spożywanie czosnku pozytywnie wpływa na naszą odporność, ale ma również inne zdrowotne właściwości. Działa przeciwzakrzepowo, a także pomaga w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu, a więc jest również sposobem na zmniejszenie ryzyka miażdżycy.
Olej lniany to kolejny ze składników tego pesto, który zadba o nasza odporność. Nie musi go być w nim wiele. Zawiera on kwasy Omegą-3, które obniżają cholesterol. Chroni przed miażdżycą, pomaga obniżyć ciśnienie oraz zmniejszyć ryzyko zawału. Do tego świetnie wpływa na naszą odporność.