5 lipca 2021

Panna Cotta – przepis na świetny deser

Panna Cotta to popularny deser, który możemy wykonać na bazie sezonowych owoców. Świetnie sprawdzi się na lato, gdyż jest on schłodzony. Da nam więc pewne orzeźwienie podczas upałów. W momencie, gdy nie mamy ochoty na nic ciepłego.

Składniki

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g owoców sezonowych
  • + owoce do dekoracji

Przygotowanie

  1. Żelatynę wsyp do szklanki i dodaj 2 łyżki wody, następnie odstaw.
  2. W rondelku podgrzej śmietanę i mleko, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć wyłączamy ogień i dodajemy rum oraz żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Mieszankę przelewamy do szklanek i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
  5. W tym czasie przygotowujemy mus z owoców. Wystarczy je przetrzeć jeśli mają pestki (np. maliny), a następnie rozgotować w garnuszki na małym ogniu. Możemy dodać cukru, jeśli chcemy aby był słodszy. Mus również odstawiamy do ostudzenia.
  6. Gdy panna cotta stężeje wyjmujemy ją z lodówki, dodajemy mus i owoce dla dekoracji.