Panna Cotta – przepis na świetny deser

Kategoria: Przepisy
Tagi: desery
Data publikacji: 2021-07-05

Panna Cotta to popularny deser, który możemy wykonać na bazie sezonowych owoców. Świetnie sprawdzi się na lato, gdyż jest on schłodzony. Da nam więc pewne orzeźwienie podczas upałów. W momencie, gdy nie mamy ochoty na nic ciepłego.

Składniki

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g owoców sezonowych
  • + owoce do dekoracji

Przygotowanie

  1. Żelatynę wsyp do szklanki i dodaj 2 łyżki wody, następnie odstaw.
  2. W rondelku podgrzej śmietanę i mleko, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć wyłączamy ogień i dodajemy rum oraz żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Mieszankę przelewamy do szklanek i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
  5. W tym czasie przygotowujemy mus z owoców. Wystarczy je przetrzeć jeśli mają pestki (np. maliny), a następnie rozgotować w garnuszki na małym ogniu. Możemy dodać cukru, jeśli chcemy aby był słodszy. Mus również odstawiamy do ostudzenia.
  6. Gdy panna cotta stężeje wyjmujemy ją z lodówki, dodajemy mus i owoce dla dekoracji.

Mogą Cię zainteresować