Panna Cotta to popularny deser, który możemy wykonać na bazie sezonowych owoców. Świetnie sprawdzi się na lato, gdyż jest on schłodzony. Da nam więc pewne orzeźwienie podczas upałów. W momencie, gdy nie mamy ochoty na nic ciepłego.
Składniki
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
6 łyżek cukru
1 łyżka rumu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 g owoców sezonowych
+ owoce do dekoracji
Przygotowanie
Żelatynę wsyp do szklanki i dodaj 2 łyżki wody, następnie odstaw.
W rondelku podgrzej śmietanę i mleko, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do rozpuszczenia.
Gdy zawartość rondelka zacznie wrzeć wyłączamy ogień i dodajemy rum oraz żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści.
Mieszankę przelewamy do szklanek i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
W tym czasie przygotowujemy mus z owoców. Wystarczy je przetrzeć jeśli mają pestki (np. maliny), a następnie rozgotować w garnuszki na małym ogniu. Możemy dodać cukru, jeśli chcemy aby był słodszy. Mus również odstawiamy do ostudzenia.
Gdy panna cotta stężeje wyjmujemy ją z lodówki, dodajemy mus i owoce dla dekoracji.