12 kwietnia 2021

Pani Walewska (Pychotka)

Od wielu lat znałam to ciasto pod nazwą „Pychotka”. Nazwa jak najbardziej adekwatna do smaku, gdyż ciasto jest przepyszne. Ostatnio zaś zauważyłam, że wiele osób to samo ciasto nazywa „Pani Walewska”. Idealne połączenie bezy z czarną porzeczką i migdałami sprawia, że ciężko się od Pychotki oderwać. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, a przy odpowiedniej kolejności przygotowania poszczególnych składników nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek
  • pół szklanki* cukru pudru
  • 220 g masła
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml