Owsiane ciasteczka

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2019-11-17

Nawet na diecie mamy czasem ochotę na coś smacznego do przekąszenia. Owsiane ciasteczka to właśnie zdrowa przekąska, po którą mogą sięgnąć również osoby odchudzające się. Oczywiście wszyscy inni również mogą to zrobić, bo ciasteczka te są bardzo pyszne. To również świetna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Dają one sporo energii i zapewniają uczycie sytości. Dzięki temu nawet gdy nie mamy możliwości wyskoczyć na obiad, to wystarczą 2 takie ciastka popite herbatą lub kawą i do następnego posiłku spokojnie wytrzymamy.

Przygotowanie ciastek owsianych nie jest trudne. Dodamy do nich trochę cukru, aby były słodsze. Będzie to jednak cukier trzcinowy, a nie biały. Jeśli macie ochotę możecie również dodać naturalnego kakao, aby stworzyć czekoladowe ciasteczka owsiane. Wiele przepisów na ciastka owsiane zawiera mąkę, ale nam zależy na tym, aby były one jak najbardziej FIT. Dlatego ja z niej w swoim przepisie zrezygnowałam.

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Ciastka owsiane możemy wzbogacić wieloma dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj rodzynki czy inne suszone owoce. Możemy dodać kawałki gorzkiej czekolady. Dzięki temu stworzymy niepowtarzalne smaki :)

Przygotowanie

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Przełóż je do miski i dodaj do niego cukier, a następnie zmiksuj mikserem. Teraz dodaj płatki owsiane, jajko, proszek do pieczenia i wymieszaj aby dokładnie połączyć składniki. Z masy uformuj ciasteczka. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż pergaminem i ułóż na nim ciastka.

Piecz przez 15 minut  w 180 stopniach Celsjusza.

Podobne artykuły