Ludzie używają miodu i cynamonu od wieków w leczeniu alternatywnym. Te dwa produkty były popularne już w medycynie chińskiej, która w owych czasach przewyższała cały dorobek ludzkości. Produkty te były jednak bardzo drogie i zarezerwowane dla najbogatszych. Nie bez powodu miód nazywano płynnym złotem. Dzisiaj jednak są łatwo dostępne i możemy korzystać z ich dobrodziejstwa.
Wolne rodniki to klucz w tej dyskusji. Agresywne utlenianie się tkanek niszczy komórki naszego organizmu. Powoduje przedwczesne starzenie się naszego organizmu i skóry oraz prowadzi do wielu chorób is chorzeń. Przeciwutleniacze neutralizują je i spowalniają procesy starzenia. Miód i cynamon do nich właśnie należy.
Zobacz również: Domowy sposób na sprawdzenie czy miód jest dobrej jakości
Miód jest źródłem fenoli, flawonoidów, enzymów i kwasów organicznych. To silne przeciwutleniacze. Badania pokazują, że im miód ciemniejszy tym więcej ich zawiera.
Cynamon zawiera polifenole, które również są silnym przeciwutleniaczem. Jest jednym z najlepszych ziół, które znajdziemy w naszej kuchni jeśli chodzi o to działanie.
Możesz zacząć spożywać cynamon oraz miód codziennie. Dodaj kilka łyżek cynamonu do słoika z miodem i dokładnie wymieszaj. Możesz jeść codziennie na śniadanie np. z bułeczką albo po prostu sam. Nie dodawaj go do wrzątku bo straci swoje właściwości.
Zobacz również: 76% miodu sprzedawanego w sklepach to podróbki. Zobacz jak odróżnić prawdziwy!
Codzienne spożywanie miodu i cynamonu ogranicza skłonności do zapadania na choroby układu krążenia, które są bardzo częstą przyczyną zgonów na całym świecie. Miód wpływa pozytywnie na krążenie, rozszerza ścianki tętnic i zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi. Cynamon natomiast zwalcza zły cholesterol i zwiększa poziom dobrego.
Oba produkty są również świetnym sposobem na podkręcenie odporności. Działają antybakteryjnie i pomagają podczas przeziębień. Łagodzą ich skutki, a nawet potrafią wyleczyć. Miód to przecież naturalny antybiotyk, a cynamon ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stosowane codziennie świetnie działają jako profilaktyka w okresach częstych zachorowań.
To bardzo często polecane produkty podczas diety. Miodem możesz zastąpić cukier, jest dużo zdrowszym słodzikiem i nie działa tak destrukcyjnie na nasz organizm jak cukier. Cynamon natomiast obniża poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość na insulinę. Dzięki temu podkręca również nasz metabolizm.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.