Nie masz pod ręką ostrzałki, a nóż nie chce kroić miękkich warzyw? Z pewnością przydałoby mu się ostrzenie, ale jak to zrobić? Jest na to kilka sposobów, które możecie wykorzystać!
Do ostrzenia noży można wykorzystać sól. Wystarczy rozsypać ją na desce, a następnie przeciągnąć po niej nożem z płasko ułożonym ostrzem. Oczywiście na ostrzałce efekt byłby dużo lepszy, ale dzięki temu zabiegowi bez problemu dokończysz krojenie.
Jeśli masz chociaż jeden ceramiczny kubek to możesz wykorzystać go do naostrzenia noża. Obróć go do góry nogami. Widzisz białą krawędź? Przeciągnij po niej nożem tak jakby to była ostrzałka. Nóż znów będzie ostry.
Jeśli posiadasz w domu papier ścierny o drobnej gramaturze to również możesz go wykorzystać. Pamiętaj aby uważać na palce. Najlepiej owinąć papierem coś grubego i posłużyć się nim jak osełką.