Ośmiornica z amarantusem i musem z korzenia Yam

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-04-21

Witajcie, dziś będzie coś z zupełnie nowego cyklu dań restauracyjnych. Coraz popularniejsza ośmiornica mimo że nie jest aż takim smakołykiem to za to okazale prezentuje się na talerzach. Jej smak różnie się ludziom kojarzy, z pewnością jest rybny, dla mnie np. tuńczykowy, ma też wd. mnie nuty sera żółtego. Jeżeli przy obróbce termicznej użyjecie jakiś przypraw to z pewnością wejdą inne nuty smakowe. Korzeń Yam zwany też pochrzynem to trudniej dostępny rarytas :), ma duże zastosowanie w medycynie naturalnej ale w kuchni spokojnie może znaleźć swoje miejsce. Jego smak to połączenie ziemniaka i kokosa. Ma kremowy biały kolor i świetnie się nadaje na np. na mus. Dziś taki stworzymy dodając do niego świeżą wanilię. Będzie też pesto z musztardowca czerwonego który nie dość że ciekawie wygląda to i ma fajny przypominający musztardę smak :). Zapraszam ;)

IMG_5686

  • 1 mała macka ośmiornicy sparzona i ugotowana
  • Korzeń Yam kawałek 3-4 cm w zależności od grubości
  • Pół laski wanilii
  • Garstka liści musztardowca czerwonego
  • Mleko 3,2 150-20ml
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska
  • 2-3 łyżki amarantusa
  • ksylitol
  • drobno pocięty kawałek środka z łodygi trawy cytrynowej
  • dodatki: chips z korzenia lotosu, kawałki ugotowanego batata, pasterniaka i kalafiora romanesco

Zaobserwuj nas na Facebooku

Podobne artykuły