Orzeszki francuskie

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-09-27

Mięso mielonego otulone ciastem francuskim to smaczna, tania i prosta w przygotowaniu przekąska, która pięknie prezentuje się na każdym uroczystym lub świątecznym stole, zachwyci każdego bez wyjątku, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
  2. Z mięsa robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180°C.
  3. Po upieczeniu studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy wąskie paseczki 0, 50 cm i owijamy kuleczki.
  4. Ponownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienia się ciasta.
  5. Gotowe. Smacznego.

Podobne artykuły