Mięso mielonego otulone ciastem francuskim to smaczna, tania i prosta w przygotowaniu przekąska, która pięknie prezentuje się na każdym uroczystym lub świątecznym stole, zachwyci każdego bez wyjątku, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie.
Składniki
½ kg mięsa mielonego wieprzowego
1 całe jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany 12%
sól
½ łyżeczki papryki ostrej
1 opakowanie ciasta francuskiego
Sposób przygotowania
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, paprykę ostrą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną.
Z mięsa robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy wąskie paseczki 0, 50 cm i owijamy kuleczki.
Ponownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do zarumienia się ciasta.