7 września 2020

Orzechowiec znad Sekwany

Ciasto składa się z kilku warstw, ciasto kruche, orzechowe, kokosowe oraz masa. Proszę się nie zrażać, piecze się szybko a w tym czasie robimy następne warstwy ciasta.

  • Forma 33 cm x 24 cm
  • Czas przygotowania 80 minut
  • 30 porcji

Składniki

Składniki na ciasto

  • 2 ½ szk. maki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szk. cukru pudru

Składniki na ciasto kokosowe

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Składniki na ciasto orzechowe

  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 18 g orzechów włoskich

Składniki na masę

  • 2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ½ łyżki mąki pszennej
  • 400 g margaryny

Składniki na polewę

  • 2 czekolady mleczne
  • 1 szk. śmietany 36%
  • 10 g orzechów laskowych

Przygotowanie

Sposób przygotowania ciasta

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, układamy na dnie blaszki i każdą z osobną pieczemy 20 minut w 180 °

Sposób przygotowania ciasta kokosowego

  1. Białka ubijamy razem z cukrem dodajemy wiórki kokosowe mieszając delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °

Sposób przygotowania ciasta orzechowego

  1. Białka ubijamy mikser razem z cukrem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, bulkę tartą, oraz pokruszone drobno orzechy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °

Sposób przygotowania masy

  1. Półtora szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy. W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką oraz żółtkami.
  2. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do uzyskania gęstej masy.
  3. Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

Sposób przygotowania polewy

  1. Czekolady przekładamy do rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy.

Przełożenie placka

  1. Na dnie blaszki układamy cisto kruche, smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto kokosowe. Ponownie smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto orzechowe, rozprowadzamy resztę masy i na koniec placek kruchy.
  2. Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
  3. Chłodzimy w lodówce.