18 stycznia 2020

Orzechowe kruche batoniki z 3 SKŁADNIKÓW

Przepis na 3-składnikowe batoniki orzechowe jest bardzo prosty w przygotowaniu. Musicie jednak wiedzieć, że chociaż dodają one sporo energii to są też kaloryczne, dlatego nie możemy się nimi zajadać. Wykonamy je z orzeszków ziemnych. Zaręczam Wam, że będą przepyszne.

Składniki

  • 200 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 125 g orzeszków ziemnych prażonych

Przygotowanie

Zaczynamy do przygotowania patelni. Będziemy na niej karmelizować cukier. Karmel stanie się dla nas spoiwem do orzeszków, dzięki temu powstaną batony, które nie będą się rozpadać.

Cukier równomiernie rozsypujemy na patelni, a żeby się skarmelizował dodajemy półtorej łyżki wody. Włączamy mały ogień i czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Powstanie syrop, który zacznie zmieniać kolor na złocisty.

Gdy zmieni on już kolor dodajemy do niego masło i wsypujemy orzeszki. Następnie wszystko mieszamy i wyłączamy gaz. Nie chcemy przypalić karmelu, a o to dość łatwo.

Przygotuj sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej aby nie była zbyt duża, może być keksówka. Wtedy rogi batoników będą proste.

Zawartość patelni przelewamy na blachę i rozprowadzamy równo. Następnie po ostygnięciu umieszczamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie możemy pokroić baton na mniejsze batoniki.