Oryginalny przepis na spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to danie pochodzące z kuchni włoskiej. Składa się ono z makaronu spaghetti oraz sosu zrobionego na bazie jajek, czarnego pieprzu, sera i boczku. Tak naprawdę nie wiemy dlaczego tak to danie się nazywa i kto je wymyślił. Powstało na ten temat kilka teorii, jedna mówi, że zostało ono wymyślone podczas drugiej wojny światowej przez żołnierzy pochodzących z Włoch. Nie mniej jednak jest to jeden z podstawowych przepisów na spaghetti, który warto znać.

Przepis na spaghetti carbonara

Samo spaghetti carbonara jest proste w przygotowaniu. Przepis, który prezentujemy jest oryginalną Włoską recepturą. Takie danie bardzo szybko przygotujecie gdy nie macie pomysłu na obiad. Jest prostsze od zwykłego spaghetti bolognese, które bardzo często gości w naszych domach. Jeśli więc nie będziesz wiedziała co dzisiaj zrobić, sięgnij po ten przepis. Na pewno Ci posmakuje :)

Składniki

  • 100 g parmezanu
  • 100 g boczku pancetta
  • 1 łyżka oleju
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • makaron spaghetti

Możesz użyć zwykłego boczku, ale boczek pancetta to oryginalny włoski rodzaj boczku dojrzewającego. Świetnie nadaje się do robienia skwarków. Jest on oczywiście dość drogi, więc nic się nie stanie jeśli w tym przepisie wykorzystacie zwykły boczek. Oczywiście smak nie będzie ten sam co oryginalny, ale danie nadal będzie smaczne.

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i po rozgrzaniu dodajemy boczek, który wytopi jeszcze swój tłuszcz
  2. Boczek podsmażamy na patelni tak by zrobił się chrupiący zdejmujemy patelnię z ognia
  3. Żółtka wrzucamy do miski i dodajemy parmezan (zostaw trochę do dekoracji)
  4. Dodajemy do nich sól oraz pieprz i wszystko mieszamy
  5. Gotujemy makaron spaghetti al dente
  6. Gorący makaron wrzucamy do żółtek z parmezanem i od razu mieszamy aby jajka się nie ścięły, a powstał z nich sos
  7. Dodajemy parmezan i makaron wyjmujemy na talerz. Ozdabiamy parmezanem o boczkiem.
Skomentuj

Oryginalny przepis na spaghetti carbonara