Ogórki Piri Piri z miodem

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-08-09
Ogórki Piri Piri z miodem

Każdy się zajada, więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z Piri Piri są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Piri Piri dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.

4 słoiki litrowe
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 6 suszonych owoców Piri Piri
  • 4 łyżek soli
  • 2 główek czosnku
  • 4 łyżek oleju

Składniki na zalewę

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

  • 4 szk. wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 6 łyżek miodu

Sposób wykonania

  • 1. Ogórki myję, osuszam, odcinam tzw. dupki i kroję wzdłuż na cztery części, tworząc trójkąty.
  • 2. Ogórki przekładam do miski, wsypuję sól , odstawiam na 2 godzinki po tym czasie odlewam wodę z ogórków.
  • 3. Czosnek obieram, drobno kroję, owoce suszone Piri Piri również drobno kroję.
  • 4. Czosnek, Piri Piri oraz olej dodaję do ogórków , wszystko dokładnie mieszam.
  • 5. Przygotowuję zalewę z miodu, wody, octu, gotuję i studzę.
  • 6. Układam ogórki w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam mocno słoiki dekielkami.
  • 7. Słoiki pasteryzuję 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
  • 8. Słoiki wyjmuję dopiero, aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracam słoiki do góry dnem i studzę. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
  • 9. Gotowe,
  • 10. smacznego.

Mogą Cię zainteresować