Nutella z awokado – przepis na dietetyczną nutellę

Jak zrobić Nutellę z awokado? Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego, zwłaszcza na diecie. Po co wtedy sięgnąć? Skorzystaj w takiej sytuacji z przepisu na Nutellę z awokado, to dietetyczna i zdrowa przekąska, którą możesz zastąpić słodycze, jeśli brakuje Ci ich na diecie. Przygotowanie takiego pysznego kremu nie jest wcale trudne i warto ten przepis wypróbować!

Dlaczego warto jeść awokado

Dlaczego akurat awokado? Nutella to w gruncie rzeczy niezdrowe dla nas tłuszcze, w tym tłuszcz palmowy. To zupełne przeciwieństwo tego co daje nam awokado, które jest bogactwem zdrowych tłuszczy. Ich spożywanie zmniejsza ryzyko zawału czy udaru mózgu. Przyczyniają się one do zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu, w przeciwieństwie do Nutelli, którą kupimy w sklepie i w zasadzie jest ona jedynie pustymi kaloriami. Nutrition Journal  opublikował badania, któe dowodzą, że jedzenie połówki awokado zamiast drugiego śniadania pomaga w utracie wagi. Zawdzięczamy to też efektowi sytości, który ten owoc zapewnia. Według badań, po jego zjedzeniu przez następne trzy godziny zmniejszamy chęć jedzenia nawet o 40%. A tyle czasu właśnie powinno upłynąć do następnego posiłku w przypadku dobrze zrównoważonej diety.

Składniki odżywcze w awokado

Awokado jest bogate w składniki odżywcze, które są istotne dla naszego organizmu. Znajdziemy w nim:

  • Witamina C 
  • Witamina E 
  • Witamina B6 
  • Witamina K 
  • Miedź
  • Kwas foliowy 
  • Potas
  • Kwas pantotenowy
  • Cholina
  • Magnez
  • Omega-9

Dzięki temu awokado może oddziaływać na nas w następujący sposób:

  1. Wspiera pracę mózgu
  2. Pomaga w przyswajaniu składników odżywczych
  3. Obniża poziom cholesterolu
  4. Zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej
  5. Spowalnia procesy starzenia się
  6. Chroni przed prostatą i rakiem piersi

Przepis na Nutellę z Awokado

Pewnie zastanawiacie się ile prawdy  jest w tym, że Nutella z awokado jest faktycznie dietetyczna skoro zawiera w sobie sporo tłuszczu. Odpowiedź w pewnym sensie znajdziecie już wyżej. Trzeba bowiem odróżnić tłuszcze złe od dobrych. Oczywiście, nadal nie możecie spożywać jej w nadmiarze. Ale dzięki braku cukru, który sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej oraz niezdrowych tłuszczy, faktycznie można nazwać ją dietetyczną i pozwolić sobie na taką słodką przekąskę. Tym bardziej, że zdrowe tłuszcze, które znajdują się a awokado sprzyjają wchłanianiu witamin z posiłków, a to jest ważne dla naszego organizmu. Tłuszcz w ogóle jest nam potrzeby i codziennie powinniśmy go przyjmować, odcinanie się od niego zupełnie nie jest dobre dla naszego zdrowia.

Ma to też bardzo ważny efekt psychologiczny na diecie. Gdy rezygnujemy z wielu smakołyków, które mogliśmy jeść na co dzień, jest nam ciężko utrzymać się na diecie i dalej mieć motywację do odchudzania. Zaczyna nam tego brakować, a nie ma co ukrywać, jedzenie jest też formą przyjemności, a niekiedy potrafi uzależnić. Dlatego warto co jakiś czas zjeść po prostu coś co sprawi nam przyjemność, ale jeśli już to robimy, to warto jest zastąpić to czymś lepszym, zdrowszym. Wiadomo, że najlepiej byłoby z niej zrezygnować całkowicie, ale czy warto rezygnować ze wszystkiego? Jedz, czerp z tego przyjemność, ale zacznij po prostu patrzeć na to co jesz i Nutella z awokado jest tu świetnym przykładem tego, jak coś skrajnie niedobrego i słodkiego zastąpić czymś dużo lepszym i zdrowym, ale równie smacznym :)

Pamiętajcie też, że w przepisie tym znajduje się też banan, który sam w sobie jest kaloryczny. Cała porcja, którą dzisiaj przygotujemy ma ok. 700-800kcal, ale przy tym ma zdrowe dla nas tłuszcze, witaminy oraz minerały. Sama Nutella w takiej ilości będzie miała tych kalorii 3-4 razy więcej, ale za to będą to też same węglowodany i niezdrowe tłuszcze, które powodują, że tyjemy.

Składniki

  • 2 banany
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • trochę miodu jeśli nie będzie wystarczająco słodka

Zanim kupicie awokado, warto sprawdzić jego dojrzałość. Wybierz owoc, który będzie miękki, ale zarazem sprężysty. Po naciśnięciu go palcem, skórka powinna wracać do swojego kształtu. Takie awokado będzie idealne do wykonania tego kremu.

Przygotowanie

  1. Zacznij od obrania awokado i pokrojenia na kawałki
  2. Następnie obierz dwa banany i również pokrój na kawałki
  3. Wszystko wrzuć do blendera, a następnie dodaj 2 łyżki naturalnego kakao
  4. Teraz wszystko zblenduj na gładką masę
  5. Spróbuj i jeśli jest to dla Ciebie zbyt mało słodkie, dodaj trochę miodu i jeszcze raz wymieszaj
Skomentuj

Nutella z awokado – przepis na dietetyczną nutellę