Niezawodne porady kuchenne, które ułatwią Ci życie

Untitled-1

Jeśli chcemy złagodzić ostry smak cebuli lub pora, możemy posolić je na sicie i zostawić na 30 min. a następnie przelać ciepłą wodą. Można też pokrojone warzywa przelać wrzątkiem, co dodatkowo sprawi, że będą bardziej miękkie.

Szczypiorek i dymkę najlepiej ciąć nożyczkami bezpośrednio na potrawę. Zachowamy ich kształt i cenne witaminy zawarte w soku.

Jeśli kupujemy mrożonki, należy zwrócić baczną uwagę na to czy przypadkiem nie są zbite i zbrylone. Jeśli tak się dzieje najprawdopodobniej były źle mrożone lub rozmrożone i zamrożone ponownie. Zawartość torebki powinna lekko przesypywać się przy poruszaniu.

Aby kolba kukurydzy miała lepszy smak, do wody w której się gotuje wsypujemy odrobinę cukru i wlewamy kilka łyżek mleka.

Rybę można szybko romrozić zanurzając ją w naczyniu z mlekiem, lub gazowaną wodą. Przed przygotowaniem należy ją dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.

Aby kotlety mielone nie były zbite, do masy przed wyrabianiem należy dodać łyżkę przegotowanej wody.

Aby łosoś wędzony dłużej zachował świeżość po otwarciu opakowania należy go przłożyć do pojemnika (można dodać świeży koperek) polać cianką warstwą oliwy i szczelnie zamknąć, takiego łososia możemy przechowywać przez tydzień.

Przypalone mleko uratujemy gotując je ponownie ze szczyptą soli.

Pianę z białek bez problemu ubijamy dodając do nich szczyptę soli.

Aby szybciej roztrzepać jajka dodajemy do nich odrobinę przegotowanej wody.

Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto jest upieczone, należy wbić w nie patyczek do szaszłyków, jeśli nie przykleiło się do niego ciasto, wypiek jest gotowy.

Jeśli pieczemy coś w foli aluminowej należy zawinąć produkt matową stroną do wewnątrz, jeśli chcemy podtrzymać ciepło przyrządzonej potrawy zawijamy ją błyszczącą stroną do wewnątrz.

Przed nabiciem składników na szaszłyki patyczki należy zanużyć w wodzie, dzięki temu, podczas grillowania nie spalą się.

Obrane i niezużyte ząbki czosnku, możemy zalać olejem i postawić w ciemnym miejscu. Dłużej pozostaną świeże, a my będziemy mieć pyszny aromatyczny olej do smażenia.

Skomentuj

Niezawodne porady kuchenne, które ułatwią Ci życie