Nie wyrzucaj skorupek po jajkach. Zobacz 5 genialnych sposobów na ich wykorzystanie!

Porady Data publikacji: 21 września 2016

Lubicie jajka? Są ważnym elementem naszej diety i naprawdę warto je jeść. Jednak zostaje nam skutek uboczny ich spożywania w postaci skorupek, które najczęściej lądują w koszu. Można jednak je sprytnie wykorzystać :) Zobaczcie jak to zrobić!

egg-shells-706502_960_720

1. Nawóz dla kwiatów

Skorupki są bogatym źródłem Wapnia. Dlatego idealnie nadają się jako nawóz dla Twoich kwiatów :) Możesz je zmielić lub rozdrobnić w moździerzu, a następnie podsypać nimi kwiaty doniczkowe. Możesz również wymieszać ziemię ze skorupkami podczas sadzenia kwiatów. Skorupki długo rozkładają się w ziemi więc są bardzo trwałym nawozem.

2. Zwalczanie szkodników

Chcesz chronić swoje warzywa i kwiaty przed szkodnikami? Posyp ziemię wokół roślin skorupkami. Ta sztuczka odstraszy nie tylko ślimaki czy gąsienice, ale również powstrzyma koty przed kopaniem w grządkach :)

3. Odplamianie ubrań

Skorupki jajek pomogą Ci wybielić ubrania. Wystarczy wrzucić skorupki do bawełnianego woreczka i dodać do prania białych rzeczy. Dzięki temu zniknie szary odcień.

4. Dodatek do kawy

Jeśli nie chcesz aby kawa byłą gorzka to dodaj do niej skorupek. To nie jaja :) To naprawdę działa. Dodaj skorupki do filtra kawy i przygotuj w ten sposób kawę, która nie będzie miała goryczki.

5. Zdrowotny proszek

Nie wiele osób wie, że skorupki to w 90% czyste wapno i cenne minerały, które dobre są dla naszych mięśni i kości. My zazwyczaj jednak zjadamy to co jest w środku, chociaż sama skorupka uważana za niezjadliwą nie zaszkodziłaby nam, a jedynie pomogła.

Powstaje jedynak pytanie jak zjeść skorupkę? Na pewno nie będzie to ani przyjemne, ani smaczne. Dlatego jeśli chcesz skorzystać z ich dobrych właściwości należy ją odpowiednio przygotować aby można było ją spożyć. Sposób przygotowania zobaczysz w linku poniżej.

Jak zrobić proszek ze skorupek jaj

 

 

Podobne artykuły