Po wykorzystaniu całej kostki masła, pozostaje nam papierek. Zwykle wyrzucamy go do śmieci. Wykonany jest on z tworzywa sztucznego, dlatego powinien trafić do żółtego pojemnika na odpady selektywne. Warto go jednak zachować i wykorzystać.
W naszej kuchni codziennie produkujemy odpady. Praktycznie każdy produkt, który kupimy posiada jakieś opakowanie. Dzięki temu bezpiecznie może trafić do naszej kuchni, zachowując jednocześnie świeżość i czystość.
Większość opakowań jest dla nas nieprzydatnych. Zazwyczaj więc lądują w koszu na śmieci lub odpowiednim pojemniku na odpady selektywne. Segregowanie odpadów jest istotne, gdyż można je ponownie wykorzystać, a to pomaga w dbaniu o naszą planetę.
Niektóre opakowania warto jednak zachować. I właśnie zachęcamy Was, aby zrobić to z papierkiem po kostce masła. Co prawda, jest on cały utłuszczony, ale właśnie o to chodzi.
Gdy zużyjesz już całą kostkę masła, wtedy papierek złóż pozostawiając tłustą stronę wewnątrz. Następnie włóż go do zamrażarki i tam pozostaw. Gdy będziesz piec ciasto, jednym z kroków przepisu będzie natłuszczenie blachy margaryną lub masłem.
Teraz wystarczy, że sięgniesz po wcześniej zachowany papierek po maśle. Rozwiniesz go, a następnie pozostałym na nim masłem natłuścisz blachę. To bardzo praktyczny trik. Dzięki temu oszczędzasz pieniądze zgodnie z ideą „zero waste”. Nie ubrudzisz sobie również rąk, gdyż zewnętrzna strona jest czysta. Po wykorzystaniu, opakowanie możesz wyrzucić do żółtego pojemnika na odpady selektywne.