18 lipca 2021

Nie pomijaj jednej ważnej czynności podczas gotowania bobu. Będzie jeszcze smaczniejszy!

Sezon na bób trwa krótko. Zaczyna się pod koniec czerwca i trwa do końca sierpnia. Dlatego warto korzystać z niego, gdyż jest smaczną i zdrową przekąską. Najczęściej jemy ugotowany bób obierając go ze skórek. W przypadku młodego bobu możemy nawet jeść go wraz z nimi. Tym razem przedstawimy Wam jeszcze smaczniejszy sposób na jego przygotowanie.

Sposób na przepyszny bób

Przed ugotowaniem bobu należy zrobić jedną bardzo ważną rzecz. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy. Po obraniu go ze strąków, przekładamy go do sitka, a następnie przepłukujemy dużą ilością zimnej wody. Po tym przekładamy go do garnka, zalewamy wrzątkiem z czajnika i pozostawiamy na godzinę.

Po tym czasie odlewamy wodę, dolewamy nowej zimnej wody i gotujemy bób. Zajmie nam to mniej więcej kwadrans od momentu zagotowania się wody. Im bób jest starszy, tym bardziej wydłużamy ten czas.

Tak ugotowany bób jest jeszcze smaczniejszy. Wypróbujcie ten sposób, gdy następnym razem będziecie go przygotowywać. Możemy pogadać wraz z zasmażką z bułki tartej zrumienionej na maśle klarowanym. Świetnie podkreśla delikatny smak bobu.

Jak kupować bób?

Najsmaczniejszy jest świeży bób, a więc najlepiej jest kupić go na targowisku od lokalnego rolnika. Najlepiej, aby nie był łuskany. Dzięki temu mamy pewność, że jest świeży. Stronki powinny być jędrne i sztywne. Łuskany bób, który kupimy w woreczku w większości sklepów nie jest już tak świeży.