Naleśniki z nadzieniem serowym bez jajka doskonałe na podróż i piknik

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2015-07-26

20150710_180948

Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować:

- 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (pamiętajcie, aby zawsze używać takiej samej wielkości szklanek do mleka i mąki, aby zachować odpowiednie proporcje)
- 1 jajko
- 1 łyżkę oliwy
- szczyptę soli

Do farszu:

– 250 gram półtłustego twarogu
– 3 łyżki śmietany 18 %
– 3-4 łyżki miodu (ja użyłam miodu spadziowego)

Danie zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego:

1. W misce mieszamy mąkę z solą.

2. Dodajemy 1 szklankę mleka, jajko, oliwę i dokładnie mieszamy.

3. Następnie dodajemy pozostałą część mleka i mieszamy, aby nie powstały grudki.

4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Farsz:

1. Do miski przekładamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem.

2. Następnie dodajemy śmietanę oraz miód i całość ponownie ugniatamy widelcem, aby powstała słodka grudkowata masa.

Jeśli ciasto odleżało swoje pół godziny w lodówce i farsz mamy już gotowy można zabrać się za smażenie naleśników:

1. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej takiej płaskiej do naleśników) bez dodatku tłuszczu (oliwę dodaliśmy już wcześniej do ciasta), po 2 minuty z każdej strony (do zrumienienia). W przekładaniu naleśników najlepiej pomóc sobie drewnianą łopatką :)

2. Na tak usmażone naleśniki rozprowadzamy farsz, zwijamy w rulon i zawijamy w folię aluminiową, dzięki czemu przez nawet kilka godzin pozostaną świeże i smaczne. Gotowe :)

Podobne artykuły