22 lipca 2018

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Ser
  • 500 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 100 ml jogurtu naturalnego *
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 25 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
Frużelina truskawkowa
  • 500 g truskawek
  • 60 g cukru
  • sok z ½ limonki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżeczki żelatyny spożywczej
Dodatkowo
  • chipsy kokosowe