Najszybszy przepis na śledzie w oleju

Śledzie w oleju to świetna przekąska na każdą okazję. Ich przygotowanie nie jest niczym trudnym. Przepis ten możecie wykorzystać na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Śledzie niezależnie od tego w jaki sposób je podamy są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Oprócz tego są bogate w białko.

Co więcej śledzie są niskokaloryczne, ale to oczywiście zależy też od sposobu przygotowania. Same w sobie są dobrym źródłem wielonienasyconych tłuszczy, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Praktycznie 70% tłuszczu jaki zawierają stanowią kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki temu jedzenie śledzi wspomaga układ immunologiczny, obniża ciśnienie krwi czy poziom cholesterolu. Są one również korzystne dla naszego wzroku, poprawiają też pamięć i koncentrację.

Bogata zawartość witamin takich jak A, D i E sprawia, że zapobiegają one miażdżycy. Dzisiaj przygotujemy śledzie w oleju, które są wręcz klasyką kuchni polskiej. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, przynajmniej moim zdaniem. Jeśli macie jakiś lepszy chętnie go poznam. Możecie przesłać go przez ten formularz. Tak jak każdy innych przepis, którym chcielibyście się podzielić.

Składniki na śledzie w oleju

  • 8 filetów śledziowych matjas
  • 2 cebule
  • olej słonecznikowy
  • pieprz
  • mleko

Przygotowanie

Przygotowanie zaczniemy od najważniejsze składnika jakim są śledzie. Najpierw je myjemy,  a następnie przekładamy do pojemnika i zalewamy mlekiem tak by filety znalazły się pod jego powierzchnią. Pytanie po co to zrobić? Otóż czynność ta usunie z nich nadmiar soli. Zostaw śledzie na pół godziny w lodówce i potem spróbuj. Jeśli będą jeszcze zbyt słone potwórz czynność. Pamiętaj, że mleko trzeba zmienić aby znów mogło wchłonąć sól ze śledzi. Dzięki tej jednej czynności śledzie będą naprawdę smaczne i nie będą zbyt słone.

Gdy po spróbowaniu filetów dojdziesz do wniosku, że są one już dobre wtedy należy je wyjąc z mleka i ponownie umyć. Pamiętaj, że śledzie powinny zostać też osuszone. Ja po prostu kładę je na ręczniku papierowym i po jakiejś chwili odwracam. Wtedy on sam wchłonie nadmiar wody.

Przechodzimy do cebuli, którą kroję w krążki. Możecie również pokroić ją w kosteczkę. Wszystko zależy od tego jak lubicie. Teraz musimy przygotować sobie słoik, który potem będziemy mogli szczelnie zamknąć. Dlatego pokrywka powinna być dobra. Możecie wykorzystać słoik po innych śledziach wcześniej kupionych, ale przed tym oczywiście go umyć.

Teraz warstwowo układamy śledzie i cebulę. Każdą warstwę oprószamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym i grubym. Gdy słoik jest pełny w 80% zalewamy wszystko olejem tak by dostał się on pomiędzy wszystkie warstwy. Czasami trzeba sobie lekko pomóc widelcem i utorować mu drogę. Po zalaniu słoika olejem odkładamy go w chłodne miejsce najlepiej na dwa dni. Po tym czasie smak się idealnie przegryza.

Tak przygotowane śledzie będą idealną przekąską na Święta czy domowe imprezy. Oczywiście świetnie pasują do wódeczki. Jeśli lubicie śledzie tak jak ja to również z pewnością po prostu będziecie po nie sięgać gdy najdzie Was ochota.

 

Skomentuj

Najszybszy przepis na śledzie w oleju